Hogyan működnek a klímaberendezések?

Az általánosan ismert split (osztott) rendszerű klímák egy kültéri és egy (illetve multi klíma esetében több) beltéri egységből állnak. A berendezés két részét a falon keresztülvezetve rézcsövek kötik össze, amelyekben egy hűtőközeg áramlik keresztül. E közeg kitágulása és összenyomása végzi el a kompresszorral a hőközvetítést a beltéri és a kültéri egység között. A kültéri egységnél történik a lakásból kivont hőmennyiség leadása.

A klíma kültéri egységének ventilátora a lakásból kivont hőmennyiséget távolítja el a forgása közben a hőcserélőről, a beltéri egység ventilátora pedig a szoba levegőjét áramoltatja át a rézcsövekben keringő hűtőközeg által lehűtött belső hőcserélőn. Így hűt a berendezés a lakásban.

A klíma (pár típus kivételével) friss levegőt nem szállít a lakásba, teljesen zárt rendszerként működik. Emiatt a rendszeres szellőztetésre a hűtés mellett is szükség van, különben az elhasználódott levegő fejfájást és rossz közérzetet okozhat.

A klímaberendezés típustól függően 10-14 fokos hideg levegőt szállít fixen. A távkapcsolón kizárólag a kikapcsolási és bekapcsolási hőmérsékletet lehet állítani és a hűtés intenzítását (ventillátor fokozat), a kifújt levegő hőfokát nem!

Mit jelent az inverteres klíma?

A klímákat alapvetően két csoportba sorolhatjuk, az egyik a hagyományos működésű klíma, amelynél a beállított hőmérsékletet elérve kikapcsol a kompresszor, majd akkor kapcsol vissza ismét, amikor a benti hőmérséklet magasabb lesz a klíma távkacsolóján beállítottnál. Addig a klímának csak a beltéri egysége keveri át magán a levegőt, de a kültéri egység kompresszora nem dolgozik.

Az inverteres klímánál a beltéri egységben lévő érzékelő folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, és a változás függvényében működteti fordulatszám szabályozással a kültéri kompresszort. Az inverteres klíma mindig éppen annyi hűtőközeget keringet, hogy ne változzon a lakás belső hőmérséklete. Ezáltal a hűtés szinuszgörbéje sokkal kisebb lesz, a hőérzetünk pedig sokkal kedvezőbben alakul. Az új típusú inverteres klímákban már elektronikus adagolószelep található, ami sokkal precízebb hűtőközeg adagolást tesz lehetővé, mint az lehetséges volt a régebbi kapillárcsöves légkondicionálók esetében.

Az EU-ba 2013-tól már csak inverteres klímát szabad behozni, mivel háztartási gépeink energiatakarékossága egyre fontosabb szempont a mindennapokban. Az inverteres klímák a hatékonyságuktól függően A+, A++ energiaosztályba tartoznak.

Okozhat betegséget a klíma használata?

A megfelelően használt légkondicionáló teljesen biztonságosan működtethető, és nagymértékben fokozza a lakók komfortérzetét, javítja az életkörülményeiket a kánikulás időszakban. Idősek és szívbetegek, allergiások esetében kimondottan pozitív a hűtött és szűrt, pollenmentes levegő élettani hatása, mivel ebben az időszakban rendkívüli módon megterheli a gyengébb szervezetet a napközbeni folyamatos túlmelegedés és a magas légköri pollenkoncentráció. A nyugodt éjszakai alvás stresszmentes nappalokat biztosít és javítja az életkörülményeket.

A klíma használatakor nagyon fontos, hogy a készülék ne fújja közvetlenül a testünkre a hűtött levegőt, mivel ezzel könnyen okozhatunk megfázást, esetleg ízületi vagy izomfájdalmakat magunknak. Ezt az állapotot könnyen elkerülhetjük a klíma megfelelő elhelyezésével és használatával.

Lehetünk allergiásak a klímára?

Mivel a klíma a saját lakásunk belső levegőjét forgatja át a hőcserélőjén lehűtve és visszaáramoltatva a lakótérbe, így egészségkárosító hatása nincs - ha rendesen karbantartjuk a légkondicionálónkat. A pollenallergiások tüneteit kifejezetten nagymértékben enyhíti a lehűtött és klíma által megszűrt, pollenmentes levegő.

A karbantartásaink során irodákban gyakran panaszkodtak a dolgozók, hogy a klíma beindításakor elkezdenek könnyezni, bevörösödik a szemük, fújják az orrukat. Ilyenkor a légkondicionáló szétszerelésekor minden alkalommal elpenészesedett, gombás hőcserélővel találkoztunk, mivel hosszú évek óta senkinek nem jutott eszébe ellenőriztetni a berendezést. A klíma tisztítását és a vegyszeres lemosását követően ezek a tünetek teljesen megszűntek.

Hogyan válasszunk?
Nagyon sok típus közül választhat a vásárló és bizony nem könnyű eldönteni melyik típus kiválasztásával jár majd a legjobban, ebben szeretnék segítséget nyújtani Önnek.
A klíma vásárásakor pontosan azok a szabályok érvényesek mint bármelyik tartós fogyasztási cikk esetében:
  • legyen ismert gyártó
  • jó ár/ érték arány
  • legyen hozzá elérhető garancia
  • szervíz
  • feleljen meg az adott műszaki követelményeknek
  • korszerű és komfortos, egyszerűen kezelhető klíma legyen.
  • fontos az energaiatkarékosság és a csendes üzemmód.
  • esztétikusan illeszkedjen a lakás berendezéséhez
  • magyar nyelven elérhető használati utasítás és garancia.

A kínálatunkban lévő klímaberendezések megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak, a felmérés alkalmával kollégánk a legoptimálisabb típus és modell ajánlására törekszik az Ön lakásában is. Felmérjük melyik berendezés felelne meg életkörülményeinek, elvárásainak, a lakás elektromos hálózatához igazított méretezéssel. Az árajánlatban több árkategóriát is megjelölünk Önnek de a legfontosabb: csak és kizárólag olyan klímákat fogunk ajánlani amit nyugodt szívvel a saját lakásunkban is felszerelnénk mert jó véleménnyel vagyunk a használhatóságáról!
A beszerelésről
Egy klíma beszerelésen ideje 3-4 órás munka, ez egy átlagos lakás szerelése 3-4 méter csövezéssel és kábelcsatornás kivitelezésben. A szerelés előtt kollégáink letakarják hullámpapírral és műanyag fóliával a munkaterületet, majd a fúrások során ipari porszívóval folyamatosan elszívják a keletkező port és törmeléket. A szerelés után maximum egy kis takarításra lehet szükség. Általában az ügyfelek egy lakásfelújításhoz hasonlatos rombolásra vannak felkészülve, de nem kell félni, ez egy precíziós szerelés lesz ami nem jár kellemetlenségekel. A szerelés után kitöltik a kollégák a szükséges nyomtatványokat, garanciajegyet, beüzemelési jegyzókönyvet, számlát, majd megtanítják az ügyfelet a berendezés működtetésére.
A karbantartásról
A klíma rendszeres karbantartásával egyrészt meghosszabíthatjuk berendezésünk élettartamát, másrészt a vegyszeres tiszítás során a klíma levegővel érintkező alkatrészein meggátoljuk a penész vagy gomba kialakulását eredményező mikrofilm kialakulását. Mivel a hűtés során klímánk jelentős mennyiségű levegőt keringet át a hőcserélőn így az abból lecsapódó port és pollen egy idő után lerakódást hozhat létre a klíma belsejében. Ezt kell megakadályoznunk a vegyszeres tiszítással és így elkerülhető a megbetegedést okozó baktériumok megtelepedése a berendezésünkben. A kültéri egység tisztítása és ellenőrzése is rendkívül fontos mivel a klíma hőleadó felülete az idők során elszennyeződhet ami nagymértékben rontja a klíma hatásfokát és megrövidíti az élettartamát is egyben.
Volna még kérdésem
Bátran tegye fel kérdését elérhetőségeinken, szívesen segítünk, hogy jó döntést hozzon! Vagy akár kérhet díjmentes ajánlatot is.

Ajánlatot kérek


pturcsanyi@pestklima.hu

Email címünk

06 20/610 6000
06 20/610 0606

Telefonos elérhetőségünk